tbb logo
Menüyü Görüntüle

YÖNERGE

Kabul Tarihi: Y.K/23.05.2025

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
YASA İZLEME MERKEZİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler Yasa İzleme Merkezinin Amacı, Kapsamı ile Görev ve Etkinlikleri

Amaç
Madde-1

(1) Merkez, TBB'nin amaçları doğrultusunda düzenleme önerileri getirmeyi, yasama organına getirilen düzenleme önerilerini inceleyerek görüş oluşturmayı, toplantılar yapmayı, yayın yapmayı ve bu kapsamda TBB faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla gerekli iş ve işlemleri yapmayı amaçlar.
(2) Bu Yönerge, Temel Yönerge çerçevesinde, TBB nezdinde kurulan Merkezin görevleri ve faaliyetlerine ilişkin usul ile esasları düzenler.
Kapsam
Madde-2

(1) Bu Yönerge, Merkezin temel çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Tanımlar
Madde-3

(1) Bu Yönergede geçen;
a) Başkan: Türkiye Barolar Birliği Başkanını,
b) Başkanlık Divanı: Türkiye Barolar Birliği Başkanlık Divanını,
c) Bilim-Danışma Kurulu: Farklı alanlarda ve konularda yetkin kişilerden oluşan istişare kurulunu,
d) Genel Sekreter: Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreterini,
e) Koordinatör Üye: Merkezden sorumlu Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesini,
f) Merkez: Türkiye Barolar Birliği Yasa İzleme Merkezini,
g) Sekreter: Merkez tarafından kendi üyeleri arasından bu Yönergede belirlenen görevleri yerine getirmek üzere seçilen üyeyi,
h) Sözcü: Merkez tarafından kendi üyeleri ve alanda çalışma ile etkinlikleri olan kişiler arasından bu Yönergede belirlenen görevleri yerine getirmek üzere seçilen üyeyi,
i) TBB: Türkiye Barolar Birliğini,
j) Temel Yönerge: Türkiye Barolar Birliği Merkez ve Komisyonlar Temel Yönergesini,
k) Üye: Merkezde görev alan avukat veya diğer meslek mensubunu,
l) Yazman: Merkez tarafından kendi üyeleri arasından bu Yönergede belirlenen görevleri yerine getirmek üzere seçilen üyeyi,
m)Yönerge: Türkiye Barolar Birliği Yasa İzleme Merkezi Yönergesini,
n) Yönetim Kurulu: Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunu ve
o) Yürütme Kurulu: Türkiye Barolar Birliği Yasa İzleme Merkezi Yürütme Kurulunu ifade eder.
Görev ve Etkinlikler
Madde-4

(1) Merkez, Yönergede belirtilen amaçlar doğrultusunda, TBB'nin gözetim ve onayıyla aşağıdaki görevleri
a) Üstlenilen toplumsal sorumluluk gereği, her türlü hak ihlaline karşı yapılacak yasal ve idari girişimlere gerekçe ve temel oluşturmak, mevzuat ile ülkenin gündemindeki hukuki sorunları yakından izlemek ve önemli yasal düzenlemelere hazırlık aşamasında müdahil olabilmeye yönelik görüş belirleyerek gerekli hâllerde kamuoyunu bilgilendirmek üzere Yönetim Kuruluna sunmak;
b) Merkez tarafından gerek görülmesi hâlinde çalışma grupları ve Yönetim Kurulu kararıyla Danışma Kurulu oluşturmak; Yönetim Kurulunun onayıyla çalışma grupları oluşturmak; diğer kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve dayanışma sağlamak; ulusal ve uluslararası alanda toplantı, seminer, kongre, konferans, sempozyum ve benzeri etkinlikler düzenlemek;
c) Yönetim Kurulunun, Başkanlık Divanının ve Başkanın vereceği diğer görevleri ifa etmek.

İKİNCİ BÖLÜM
Üyelik, Yapılanma ve Toplantılar

Üyelik ve Üyeliğin Sona Ermesi
Madde-5

(1) Merkez üyelerinin belirlenmesi, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma konularında Yönetim Kurulu yetkilidir.
(2) Yönetim Kurulu; Merkezin faaliyet alanının özellik ve ihtiyaçlarını, coğrafi bölgeleri, barolardan gelen başvuruları, farklı merkez ile komisyonlar arasındaki üye dengesini dikkate almak suretiyle Merkezin faaliyet alanında çalışmalar yapan avukatlar arasından en fazla yirmi kişiyi üye olarak görevlendirir.
(3) Merkezde görev alan avukat, başka bir merkez veya komisyonda görev alamaz.
(4) Merkez çalışmaları için gerek duyulması hâlinde, Yönetim Kurulunca avukatlık dışındaki mesleklerden de üye görevlendirilebilir. Bu üyeler, ikinci fıkrada düzenlenen üye sayısı hesabına dâhil edilmez ve oylamalara katılamazlar.
(5) Merkez üyelerinin görevleri, görevlendirilmelerini takip eden ilk TBB olağan genel kurulu tarihi itibarıyla sona erer. Ancak yeni üyeler görevlendirilinceye kadar önceki üyelerin görevi devam eder.
(6) Merkez üyeliğinin herhangi bir nedenle süre dolmadan boşalması hâlinde, yeni seçilen üye öncekinin görev süresini tamamlar.
Koordinatör Üye
Madde-6

(1) Yönetim Kurulu, kendi üyelerinden bir veya birden fazla üyeyi Merkeze Koordinatör Üye olarak görevlendirir. Koordinatör Üye, Merkezin doğal üyesidir.
(2) Koordinatör Üye, Merkezden gelen talep ve raporları, kendi görüşünü de belirtmek suretiyle Genel Sekretere elektronik belge yönetim sistemi üzerinden iletir.
(3) Merkez, Koordinatör Üyenin katılımı ve Yönetim Kurulu veya Başkanlık Divanının onayıyla faaliyet alanına ilişkin olarak kamuoyunu bilgilendirebilir, paylaşımlar yapmak üzere basın bildirisi yayınlayabilir, sosyal medya hesapları açabilir.
(4) Merkezin sosyal medya hesapları Koordinatör Üye tarafından yönetilir.
Yürütme Kurulu
Madde-7

(1) Yürütme Kurulu; Merkez üyeleri arasından belirlenecek bir sözcü, bir sekreter ve bir yazmandan oluşur.
(2) Merkez, ilk toplantısında kendi üyeleri içerisinden bir sözcü, bir sekreter ve bir yazmandan oluşacak Yürütme Kurulunu belirleyerek Yönetim Kurulunun onayına sunar.
(3) Yürütme Kurulu, Merkezin amacı doğrultusunda gerekli çalışma programlarını hazırlar, projelendirir ve yürütür.
(4) Yürütme Kurulu, Merkezin çalışma alanıyla ilgili olarak Yönetim Kurulu, Başkanlık Divanı ile Başkanın vereceği diğer işleri yapar ve çalışmaları yürütür.
(5) Yürütme Kurulu; Merkezin faaliyetlerinin mevzuata uygun olarak düzenli ve verimli yürütülmesini sağlar, bu doğrultuda kararlar alır.
(6) Yürütme Kurulu, Merkezin görev alanlarında faaliyet göstermek üzere çalışma grupları oluşturabilir, bu grupları birleştirip ayırabilir ve gruplardan sorumlu olmak üzere Merkez üyeleri görevlendirebilir. Çalışma grupları, çalışma usul ve esaslarını Yürütme Kurulu ile birlikte belirler. Gruplar, çalışmalarının sonuçlarını Yürütme Kuruluna iletir.
(7) Merkeze havale edilen yazışmalar öncelikle Yürütme Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra gerek görülmesi hâlinde Merkezin toplantı gündemine alınır.
(8) Yürütme Kurulu ayda bir toplanır. Yürütme Kurulu toplantılarının çevrim içi yapılması esastır. Toplantılar gerek görülmesi hâlinde, Koordinatör Üyenin bilgisi dâhilinde yüz yüze yapılabilir.
(9) Yürütme Kurulunun görev süresi bir yıl ve her hâlde üyelik süresiyle sınırlı olup Yürütme Kurulu üyelerinin tekrar seçilmeleri mümkündür.
(10) Yürütme Kurulu üyeliğinin herhangi bir nedenle süre dolmadan boşalması hâlinde, yeni seçilen Yürütme Kurulu üyesi öncekinin görev süresini tamamlar.
Sözcü
Madde-8

(1) Sözcü, Merkez üyeleri tarafından alanda çalışmaları ve faaliyetleri öne çıkan üyeler arasından seçilir.
(2) Sözcü, Temel Yönergenin 9 uncu maddesi ile Yönergenin 4 üncü maddesindeki usul ve esaslara uygun olarak;
a) Merkezi temsil eder,
b) Koordinatör Üye'nin özel olarak görevlendirilmediği hâllerde, Başkanın yazılı görevlendirmesiyle ilgili kurumlar önünde TBB'yi temsil eder,
c) Merkezin amacının gerekli kıldığı faaliyet ve çalışmaların programlanmasını ve yürütülmesini sağlar,
d) Olağan ve olağanüstü toplantıları yönetir,
e) Yürütme Kurulu kararlarının uygulanmasını takip eder,
f) Belirlenen sürelerde ve her hâlükârda takvim yılı sonunda Merkezin geçmiş yıla ilişkin faaliyet raporunu Yönetim Kuruluna sunar,
g) Merkez faaliyetlerinin gerektirdiği diğer görevleri yapar.
Sekreter
Madde-9

(1) Sekreter, Merkez üyeleri tarafından üyeler arasından seçilir.
(2) Sekreter, Temel Yönergenin 9 uncu maddesi ile Yönergenin 4 üncü maddesindeki usul ve esaslara uygun olarak;
a) Sözcü ve Koordinatör Üye ile iş birliği içerisinde çalışır,
b) Merkezin iç işleyişini sağlar ve Yürütme Kurulu kararlarının uygulanmasını izleyerek sonuçlanmasını temin eder,
c) Toplantı gündemini hazırlar ve toplantı zamanı ile gündemini bildirir,
d) Merkezin yapacağı yazışmaları düzenler ve yazıların Sözcü ile Koordinatör Üye aracılığıyla Yönetim Kuruluna iletilmesini sağlar,
e) Merkez tarafından hazırlanan rapor ve çalışmalara son hâlini verir,
f) Çalışma ve etkinlikler için yapılacak harcamalara istinaden bütçe taslağı hazırlar, onaylanmasını takip eder, bütçenin uygulanmasını denetleyerek rapor hazırlar,
g) Belirlenen sürelerde ve her halde takvim yılı sonunda Yönetim Kuruluna sunulacak raporu hazırlar.
Yazman
Madde-10

(1) Yazman, Merkez üyeleri tarafından üyeler arasından seçilir.
(2) Yazman, Temel Yönergenin 9 uncu maddesi ile Yönergenin 4 üncü maddesindeki usul ve esaslara uygun olarak;
a) Sözcü ve Koordinatör Üye ile iş birliği içerisinde çalışır,
b) Merkezdeki toplantıların tutanaklarını tutar,
c) Merkez tarafından hazırlanan raporları kaleme alır veya alınmasını sağlar.
Bilim Danışma Kurulu
Madde-11

(1) Yönetim Kurulu kararıyla oluşturulacak Bilim Danışma Kurulu, Başkan, Yönetim Kurulu ve Merkez üyelerinin önerileriyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kişilerden oluşturulur. Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu üyelerinin sayısını aynı usulle artırabilir ya da azaltabilir.
(2) Bilim Danışma Kurulunun görev süresi, Merkez üyelerinin görev süresi ile sınırlıdır. Koordinatör Üye ve Yürütme Kurulu üyeleri, Bilim Danışma Kurulunun doğal üyesidir.
(3) Bilim Danışma Kurulu, Sözcünün çağrısı üzerine altı ayda bir toplantı yapar. Toplantı sonunda, Yürütme Kuruluna iletilmek üzere tutanak düzenlenir.
(4) Bilim Danışma Kurulu, çalışma usul ve esaslarını kendisi belirler.
(5) Bilim Danışma Kurulu toplantılarında oylama yapılmaz. Bilim Danışma Kurulu üyeleri görüşlerini bir arada yahut ayrı ayrı tutanağa yazdırabilir.
(6) Bilim Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin görev alanına giren konularla ilgili olarak bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler yaparak sonuçlarını Yürütme Kuruluna iletir. Bilim Danışma Kurulunun raporlarının Merkez üyeleri ile birlikte değerlendirilmesi neticesinde Yürütme Kurulu raporu Koordinatör Üyeye sunar.
b) Merkezin çalışma ve etkinlikleri konusunda rapor hazırlar, görüş bildirir, önerilerde bulunur, gerektiğinde Sözcünün daveti üzerine bu etkinlik ve çalışmalara katılır.
(7) Bilim Danışma Kurulu üyeleri, Sözcünün daveti üzerine Merkez veya Yürütme Kurulu toplantılarına katılıp görüş açıklayabilirler.
Olağan ve Olağanüstü Toplantılar
Madde-12

(1) Merkez üç ayda bir olağan toplantılarını yapar. Toplantılardan biri yüz yüze, takip eden diğeri ise çevrim içi yöntemlerle gerçekleştirilir. Üyeler, yüz yüze yapılacak toplantıya çevrim içi yöntemlerle de katılabilir.
(2) Toplantıya katılamayacak olan üye, bu durumu mazeretiyle birlikte Sözcüye bildirir.
(3) Koordinatör Üye, bir yılda mazeretsiz olarak üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliğinin düşürülmesi talebini Yönetim Kuruluna sunar. Yönetim Kurulu üyeliğin devamına veya sonlandırılmasına karar verir.
(4) Merkez, Yönetim Kurulunun isteği ve Koordinatör Üyenin çağrısı ile yüz yüze ya da çevrim içi vasıtalarla olağanüstü toplantılar yapabilir. Koordinatör Üye, olağanüstü toplantıya ilişkin çağrıyla ilgili Başkanlık Divanını veya Yönetim Kurulunu bilgilendirir.
(5) Çevrim içi yöntemlerle yapılan toplantılarda alınan kararlar bu yolla katılan üyeler tarafından elektronik imza ile imzalanır.
(6) Toplantı yeter sayısı üye sayısının yarısından bir fazlasıdır. Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. Toplantıda alınan kararlar Yazman tarafından yazılır ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karşı oy kullanan üyeler toplantı tutanağında belirtilir ve bu üyeler karşı oy gerekçelerini kararın sonuna yazdırabilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler

Merkezin Giderleri
Madde-13

(1) Merkezin, Temel Yönerge ile Yönerge kapsamındaki faaliyet ve toplantı giderleri, Temel Yönergenin 8 ve 9 uncu maddeleri çerçevesinde belirlenmiş ve onaylanmış olmak kaydıyla TBB bütçesinin ilgili gider faslından karşılanır.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde-14

(1) Yönetim Kurulunun 23.05.2022 tarih ve 2022-1168 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı Yasa İzleme Merkezi Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde-15

(1) Bu Yönerge, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 110 uncu maddesi gereğince, Yönetim Kurulunun kabul tarihinde, TBB internet sitesinde yayımlanarak yürürlüğe girer.
(2) Bu Yönergede yer almayan hususlarda Temel Yönerge uygulanır.
Yürütme
Madde-16

(1) Bu Yönerge hükümleri, Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.